Web Analytics Made Easy - Statcounter

شامگاه یکشنبه به دنبال وقوع زمین‌لرزه‌، تعداد زیادی از استان‌های کشورمان تکان خوردند.


به گزارش شریان نیوز، ‌بر اساس برخی گزارش ها زمین لرزه در بغداد، کربلا و نجف به وقوع پیوسته است و در ایران هم استان های کرمانشاه و کردستان بخصوص شهرهای ایلام و یاسوج و قصر شیرین لرزیده است.


زلزله در همدان، اراک، زنجان، اهواز، ایلام، سنندج، کرمانشاه، تبریز، ارومیه، اردبیل و چند شهر دیگر نیز احساس شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی خبرها همچنین از وقوع زلزله در استان‌های مرکزی، آذربایجان‌شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، بوشهر و خوزستان حکایت دارد.

زلزله شدید در ایلام ‌مردم را سراسیمه به خیابان‌ها کشاند.

در پی وقوع زمین لرزه بسیار شدید در قصرشیرین برق این شهرستان مرزی قطع شد و مردم در خیابان‌ها سرگردان هستند.

استاد پژوهشگاه زلزله اعلام کرد: مردم ایران نگران زمین لرزه نباشند؛ کانون زمین لرزه عراق بوده و هیچ خطری کشور را تهدید نمی‌کند.

جزئیات اخبار مربوط به این زمین‌لرزه را در زیر می‌خوانید.

آمار کشته‌شدگان زلزله کرمانشاه به ۲۰۰ نفر رسید

آرتین کمالی مدیرکل پزشکی قانونی استان کرمانشاه، در خصوص آمار فوتی ها پس از وقوع زلزله در استان کرمانشاه گفت: تا کنون حدود ۲۰۰ نفر در استان کرمانشاه و پس از وقوع زلزله فوق جان باخته‌اند.

 

۰۷:۲۰ پیام رهبر معظم انقلاب برای کمک به آسیب دیدگان زلزله

 

در پی وقوع حادثه تلخ و مصیبت‌بار زمین لرزه در غرب کشور به جان‌باختن و زخمی شدن جمعی از هم‌میهنان عزیز انجامید، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور پیامی ضمن تسلیت به ملّت ایران تأکید کردند که همه دستگاههای لشکری و کشوری با همه همت و امکانات به یاری آسیب‌دیدگان بشتابند.

متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

با تأسف و اندوه فراوان خبر زمین‌لرزه در غرب کشور را که به جان‌باختن جمعی از هم‌میهنان عزیز و زخمی شدن جمعی بیشتر انجامیده و خسارات بسیاری پدید آورده است، دریافت کردم. وظیفه‌ی مسئولان آن است که در همین اولین ساعات با همه‌ی همّت و توان به یاری آسیب‌دیدگان بویژه در زیر آورا‌ ماندگان بشتابند و با بهره‌گیری سریع از همه‌ی امکانات موجود، از افزایش تلفات جلوگیری کنند. ارتش و سپاه و بسیج، با نظم و سرعت به آوار برداری و انتقال مجروحان کمک کنند و دستگاههای دولتی چه نظامی و چه غیر نظامی همه‌ی توان خود را برای یاری آسیب دیده‌ها و خانواده‌های آنان به صحنه آورند. اینجانب از اعماق دل، این حادثه‌ی تلخ و مصیب‌بار را به ملّت ایران بخصوص به مردم عزیز استان کرمانشاه و بویژه به خانواده‌های مصیبت‌زده تسلیت عرض میکنم و متضرعانه از خداوند متعال میخواهم که این محنت و رنج را مایه‌ی جلب رحمت و فضل خود قرار دهد و بر صبر و پایداری و مقاومت ملّت عزیزمان بیفزاید. از همه‌ی کسانی‌که میتوانند به نحوی در سبک کردن بار مصیبت و جبران خسارت مؤثر باشند درخواست میکنم که به یاری آسیب‌دیدگان بشتابند.

والسلام علیکم و رحمه الله

سیّد علی خامنه‌ای

۲۲ آبان ۱۳۹۶

 

۰۷:۳۰ افزایش تعداد مجروحان

بهنام سعیدی معاون پیش‌بینی و پیشگیری و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور آمار مجروحان زلزله را ۱۶۸۴ نفر اعلام کرد.

۰۶:۵۹ بالگردها پرواز کردند

امیر سرتیپ حیدری فرمانده  نیروی زمینی ارتش با اشاره به پرواز بالگردها به سمت مناطق زلزله زده کرمانشاه گفت: پادگان ابوذر سرپل ذهاب بیمارستان شد.

 

۰۶:۲۲ کمک رسانی قرارگاه خاتم الانبیاء در آواربرداری مناطق زلزله‌زده

فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) از اعزام نیرو و ماشین آلات به مناطق زلزله زده خبر داد.

۰۶:۱۱ نیاز به چادر برای اسکان اضطراری

فرماندار قصرشیرین گفت: فوری ترین نیاز ما در قصر شیرین تعدادی چادر برای اتمام عملیات اسکان اضطراری است.

۰۵:۵۲ محورهای مواصلاتی روستایی کرمانشاه تا ۱۰صبح باز می‌شوند

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه گفت: محورهای مواصلاتی روستایی کرمانشاه تا ۱۰صبح باز می‌شوند.

۰۵:۲۱ تعداد کشته ها به ۱۴۱ نفر رسید

بهنام سعیدی معاون پیش‌بینی و پیشگیری و سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور آمار کشته ها را ۱۴۱ و مجروحان را ۸۶۶ نفر اعلام کرد.

۰۵:۰۰ ۳ روز عزای عمومی در کرمانشاه اعلام شد

استاندار کرمانشاه سه روز عزای عمومی در استان کرمانشاه اعلام کرد.

۰۴:۴۹ فعالیت ۷۳۰ نیرو در مناطق زلزله‌زده/عمده کار نجات و جستجو انجام شد

رئیس سازمان امداد و نجات با اشاره به فعالیت ۷۳۷ نیروی امدادی در مناطق زلزله‌زده گفت: عمده کار جستجو و نجات زلزله‌زدگان انجام‌شده است. مرتضی سلیمی در سخنانی با اشاره به اینکه ۲۹ تیم جستجو و نجات در مناطق زلزله زده فعال هستند، اظهار داشت: علاوه بر این ۳۳ تیم امدادی دیگر در منطقه حضور دارند.

وی با بیان اینکه نیروهای ۴ استان همدان، لرستان، کردستان و مرکزی وارد مناطق زلزله شده اند، تصریح کرد: بخش عمده ای از کار جستجو و نجات زلزله زدگان انجام شده است و امیدواریم تا قبل از طلوع آفتاب کار جستجو و نجات افراد پایان یابد.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه ۲۵ درصد مردم زلزله زده اسکان اضطراری یافته اند، افزود: ۹ تیم درمان اضطراری نیز در مناطق زلزله زده حضور دارند. اقلام چادر و پتو نیز قبل از ساعت ۸ تا ۹ صبح از سوی استان های مختلف به مناطق زلزله زده می رسند.

۴:۳۸ تعداد کشته ها به ۱۲۹ نفر رسید

معاون استاندار کرمانشاه تعداد کشته های زلزله در استان کرمانشاه را ۱۲۹ نفر و تعداد مصدومان را بیش از ۳۰۰ نفر اعلام کرد.

۰۴:۳۵ آغاز عملیات آواربرداری در کرمانشاه

هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه در ستاد مدیریت بحران استان کرمانشاه که ساعت ۴ بامداد امروز آغاز شده و در حال برگزاری است، اظهار کرد: آواربرداری‌ها در مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه آغازشده است.

۴:۲۳ تعداد جان باختگان تا ساعت ۴ بامداد ۱۱۷ نفر

وزیر کشور تعداد جان باختگان زلزله را تا ساعت چهار بامداد دوشنبه ۱۱۷ نفر اعلام کرد.

بنابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عبدالرضا رحمانی فضلی گفته است: کار امداد و نجات همچنان ادامه دارد و نیروهای امدادی چادرهای اضطراری به صاحبان خانه هایی که منزلشان آسیب دیده است توزیع می کنند.

۰۳:۵۸ نیاز زلزله‌زدگان به پتو/ مشکل سوخت در کرمانشاه نداریم

استاندار کرمانشاه از نیاز زلزله‌زدگان به پتو خبر داد و گفت: در جایگاه‌های سوخت خودرو کرمانشاه، مشکل سوخت نداریم. هوشنگ بازوند با بیان اینکه الان جاده های ارتباطی برقرار است، تصریح کرد: هنوز برخی روستاها و بخش ها برق شان وصل نشده که فکر میکنم تا یک ساعت دیگر برق این مناطق وصل شود.

۰۳:۵۰ افزایش تعداد کشته ها به ۹۳ نفر

رئیس اورژانس کشور از افزایش تعداد کشته های زلزله در استان کرمانشاه به ۹۳ نفر خبر داد. این امار را شبکه خبر به نقل از پیرحسین کولیوند تایید کرده است.

۰۳:۴۴ برق «سرپل ذهاب» قطع است/ کمبود پزشک متخصص در شهرستان‌ها

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه از قطعی برق در منطقه «سرپل ذهاب» و کمبود پزشک متخصص خبر داد.

۰۳:۲۷ افزایش تعداد بالگردهای امدادی اعزامی به مناطق زلزله‌زده به ۱۰ فروند

رئیس سازمان امداد و نجات از افزایش تعداد بالگردهای امدادی اعزامی به مناطق زلزله‌زده، به ۱۰ فروند خبر داد.

۰۳:۱۹ سرما در مناطق زلزله زده کرمانشاه/ مردم در خیابان ها آتش افروختند

 

در پی زلزله  در استان کرمانشاه ده‌ها هزار نفر از مردم شب را در هوای سرد در خیابان های سپری می کنند. به دلیل روشن ماندن تعداد زیادی از خودرو ها و افروختن آتش در کنار خیابان توسط مردم دود و فضای مه آلودی سطح شهر کرمانشاه را فرا گرفته است.

۰۳:۰۴ احتمال افزایش کشته ها تا ۱۰۰ نفر

منابع غیررسمی از کشته شدن ۶۰ نفر در سرپل ذهاب و بیش از ۴۰ نفر در ثلاث باباجانی و قصر شیرین خبر می‌دهند.

۳:۰۰  عملیات آواربرداری هر چه زودتر در مناطق زلزله زده انجام شود

وزیر کشور در جلسه ستاد مدیریت بحران گفت: امکانات و تجهیزات مورد نیاز هر چه سریعتر از استانهای مجاور به مناطق زلزله زده منتقل شود. رحمانی فضلی از نیروهای سپاه و ارتش خواست تا هر چه سریعتر نسبت به ایجاد بیمارستان صحرایی و آواربرداری در مناطق زلزله زده اقدام کنند.

۰۲:۳۶ پیش‌بینی اسکان اضطراری ۷۰ هزار نفر

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر گفت: پیش‌بینی اسکان اضطراری ۷۰ هزار نفر در مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه شده است.

۰۲:۲۱ تصاویر حضور مردم کرمانشاه در سطح شهر پس از وقوع زلزله


 

 

 

۰۲:۱۵ ادارات استان کرمانشاه فردا تعطیل نیست

 ادارات استان کرمانشاه فردا تعطیل نیست و فقط مدارس استان تعطیل است.

۰۲:۱۴ بسیج امکانات سپاه/ ایجاد بیمارستان‌های صحرایی در ایلام و کرمانشاه

مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از ایجاد بیمارستان‌های صحرایی در استان‌های کرمانشاه و ایلام برای امدادرسانی به زلزله‌زدگان خبر داد.

۲:۰۴ دستور وزیر بهداشت

با دستور وزیر بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی کشور موظف شدند نسبت به اعزام کادر درمانی متخصص، تجهیزات پزشکی، آمبولانس و تامین خون مورد نیاز برای مراکز درمانی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه در سریعترین زمان ممکن اقدام کنند.

۰۲:۰۳ آمار کشته ها به ۶۱ نفر رسید

رئیس اورژانس کشور تعداد کشته های زلزله در سرپل ذهاب استان کرمانشاه را ۶۱ و تعداد مجروحان را ۳۰۰ نفر اعلام کرد.

کولیوند با اشاره به اینکه با هماهنگی با عزیزان سپاه و فرمانده پدافند غیرعامل و فرمانده نیروی زمینی ارتش، ۲۰ فروند بالگرد آماده شده است، افزود: یک هواپیما هم برای انتقال مصدومین به تهران آماده است.

۰۱:۴۸ اسکان اضطراری زلزله‌زدگان ۳ شهر استان کرمانشاه

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر از اسکان اضطراری زلزله‌زدگان در ۳ شهر استان کرمانشاه خبر داد.

۰۱:۲۷ آمار کشته ها به ۳۰ نفر رسید

معاون عمرانی استانداری کرمانشاه از مجروح شدن ۲۰۰ نفر و کشته شدن ۳۰ نفر در استان کرمانشاه براثر وقوع زلزله خبر داد.

۰۰:۵۹ ستاد بحران وزارت کشور تشکیل جلسه داد/ زلزله در مرز رخ داده است

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از تشکیل جلسه ستاد بحران وزارت کشور در پی وقوع زلزله خبر داد و گفت: آمار مجروحان و فوتی‌ها ضدونقیض است.

اسماعیل نجار در سخنانی با اشاره به اینکه ستاد بحران وزارت کشور در پی وقوع زلزله در استان کرمانشاه تشکیل جلسه داده است، اظهار داشت: زلزله ۷.۳ ریشتری در ساعت ۲۱ و ۴۸ دقیقه در مرز استان کرمانشاه و عراق داشتیم، نزدیک ترین محل به کانون زلزله در کرمانشاه، منطقه «ازگله» است و با شهرهای عراق فاصله دارد.

وی با بیان اینکه در طول تاریخ هم وقوع چنین زمین لرزه ای در آن منطقه نداشته ایم، تصریح کرد: منطقه ازگله ۵ کیلومتر با کانون زلزله فاصله دارد؛ این زلزله استان های همجوار را تحت تاثیر قرار داده است.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر اینکه زلزله در قصرشیرین و سرپل ذهاب و روستاهای منطقه شمال غرب کرمانشاه بیشترین تاثیر را داشته است، افزود: آمار مجروحان و فوت شدگان حادثه یک مقدار ضد و نقیض است و به محض جمع بندی؛ آمار صحیح ارائه می شود.

۰۰:۴۶ ریزش کوه باعث انسداد برخی محورهای استان کرمانشاه شد

بهمن خسروانی  مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در محورهای ثلاث باباجانی- جوانرود، پاتاق- سرپل‌ذهاب و محور باینگان به پاوه، ریزش کوه باعث انسداد محورها شده است.

۰۰:۴۵ آخرین وضعیت زوار در عراق

مجید آقابابایی مدیرکل مرزی وزارت کشور اعلام کرد که به رغم حادثه زلزله ساعاتی قبل در عراق ، ایران و نوار مرزی دو کشور زائران ایرانی در امنیت و آرامش در حال ورود به کشور هستند.

۰۰:۴۳ ثبت ۱۲ پس لرزه

پس از وقوع زمین لرزه ۷.۲ ریشتری در استان کرمانشاه ۱۲  پس لرزه تا کنون ثبت شده است.

۰۰:۴۲ تمام فرودگاه‌های غرب کشور فعال هستند

شرکت فرودگاه ها اعلام کرد: با وجود زلزله به وقوع پیوسته در غرب ایران، تمام فرودگاه های این منطقه فعال هستند.

طبق اعلام این شرکت، فرودگاههای ایلام، همدان، سنندج، ارومیه و کرمانشاه هیچ اشکالی در فعالیت ندارند و برای پشتیبانی از هرگونه عملیات امدادرسانی احتمالی در آمادگی کامل به سر می برند.

۰۰:۴۰ آمار جدید از امدادرسانی

سرپرست اورژانس کشور اعلام کرد تا کنون ۶۰ مصدوم  به بیمارستان قصرشیرین منتقل شدند و تحت درمان قرار گرفتند.

پیرحسین کولیوند در سخنانی اظهار داشت: تاکنون دو نفر براثر زلزله فوت شده اند.

۰۰:۳۹ دستور رئیس جمهوری

رییس جمهوری دستورات لازم را برای امدادرسانی و رسیدگی به مردم مناطق زلزله زده غرب کشور صادر کرد.

در پی وقوع زلزله در بخشهایی از استانهای غربی و مرکزی کشور ، دکتر حسن روحانی رییس جمهوری شامگاه یکشنبه در تماس تلفنی با وزیر کشور در جریان روند امداد رسانی به زلزله زدگان و رسیدگی به وضعیت منطقه قرار گرفت و دستورات لازم را در این خصوص صادر کرد.

۰۰:۳۷ ۲۰ فروند بالگرد آماده پرواز هستند

رئیس اورژانس کشور از امدادرسانی به ۶۰ مصدوم زلزله‌زده در بیمارستان قصر شیرین خبر داد و گفت: ۲۰ فروند بالگرد آماده پرواز هستند.

۰۰:۰۲ لزوم آماده باش استان های معین/۶ نفر در قصر شیرین جان باختند

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه بر لزوم آماده باش استان های معین کرمانشاه تاکید کرد و گفت: تاکنون شش نفر در قصر شیرین بر اثر زمین لرزه جان باخته اند.

تصاویری از حضور مردم در خیابان

 

 

 

۰۰:۰۲ ۵ شهرستان کرمانشاه خسارت دیدند

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر از وارد شدن خسارت به ۵ شهرستان در استان کرمانشاه براثر زلزله خبر داد.

مرتضی سلیمی در سخنانی با اشاره به اینکه ۵ شهرستان سرپل ذهاب، قصر شیرین، جوانرود، ثَلاثِ باباجانی و گیلانغرب درگیر حادثه زلزله شده اند و بیشترین خسارت را دیده اند، اظهار داشت: سگ های جستجو گر به منطقه اعزام شده و اقلام امدادی نیز به مناطق ارسال شده اند.

وی یادآور شد: تیم های ما کار اسکان اضطراری و جستجوی مجروحان را در دستور کار دارند.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه گزارش های اولیه حاکی از این است که خسارات در شهرها کمتر و در روستاها بیشتر است، افزود: تاکنون ۲۵ نفر خدمات امداد رسانی دریافت کرده و به مراکز درمانی منتقل شده اند.

سلیمی با بیان اینکه امیدواریم تا قبل از طلوع آفتاب کار نجات و رهاسازی مجروحان را به اتمام برسانیم، تصریح کرد: ۴ فروند بالگرد اول صبح از استان ایلام به کرمانشاه اعزام می شوند، یک فروند بالگرد نیز در کرمانشاه مستقر است.

وی یادآور شد: ساعت ۶:۳۰ صبح بالگردها پرواز می کنند.

۰۰:۰۰ وضعیت ۴ سد بزرگ غرب کشور نرمال است

میثم جعفرزاده، مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو گفت: با توجه به بزرگی زلزله و مطابق دستورالعمل ها لازم ، بازرسی از سدهای در بازه ۱۲۵ کیلومتر از مرکز زلزله  که شامل سدهای داریان، زیویه، گیلانغرب و دایک گیلانغرب انجام شده است و شرایط نرمال گزارش شده است.

۲۳:۵۸  اطلاعیه وزارت آموزش و پرورش

در پی وقوع زلزله در استانهای غربی کشور و احتمال ایجاد خسارت در ساختمان مدارس ، مسئولان آموزش و پرورش و مدیران مدارس خصوصا در استانهای ایلام ، کرمانشاه و لرستان حتما قبل از حضور دانش آموزان در مدرسه ، نسبت به کنترل وضعیت بنای مدرسه اقدام نمایند و از عدم احتمال ریزش سقف و دیوار و ... اطمینان حاصل نمایند. بدیهی است مدارس خشتی و فرسوده در این میان از اولویت برخوردارند. بدون شک تعطیلی احتمالی مدارس در برخی استانها نافی ضرورت این امر در روزهای بعد از تعطیلی نخواهد بود.

 

اعزام ۳۵ تیم امدادی به «قصر شیرین» و «گیلانغرب»

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر با اشاره به مجروح شدن ۱۵ نفر در کرمانشاه براثر زلزله گفت: ۳۵ تیم امدادی به این استان اعزام شد.

مرتضی سلیمی با اشاره به اینکه زلزله ای با قدرت ۷.۶ تا ۷.۲ به مرکزیت حلبچه ثبت شده است، اظهار داشت: امیواریم در سریع ترین زمان ممکن بتوانیم به مناطق زلزله زده خدمات رسانی کنیم.

وی به اعزام ۳۵ تیم امدادی به شهرهای قصر شیرین و گیلانغرب و روستاها اشاره کرد و گفت: تاکنون ۱۵ نفر مصدوم و دو نفر فوت شده اند.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با تاکید بر اینکه قطع برق در روستاها را داریم، افزود: نیروهای ما در استان های ایلام، کردستان و همدان آماده باش هستند تا در صورت نیاز به منطقه اعزام شوند.

سلیمی یادآور شد: استان های معین در آماده باش کامل هستند و تجهیزات امدادی و امکانات اسکان اضطراری به منطقه زلزله زده ارسال می شود.

میزان تخریب در شهرهای ثلاث باباجانی و قصرشیرین بالا است

 گزارش های رسیده از خبرنگاران مهر در شهرستانهای مختلف استان کرمانشاه حاکی از تخریب های بالا به ویژه در شهرهای ثلاث باباجانی و قصرشیرین است.

آمار مجروحان

سرپرست سازمان اورژانس کشور گفت: تعداد مصدومان زلزله اخیر غرب کشور به ۱۹ نفر رسید.  ۷ نفر در سردشت، ۱۰ نفر در سنندج، یک نفر در ایلام و یک نفر در شوش مصدوم شده اند.

جای نگرانی برای سلامت زائران ایرانی حاضر در عراق وجود ندارد

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر از سلامت کامل زائران ایرانی در شهرها و اماکن مقدسه عراق خبر داد.

سیدعلی مرعشی گفت:زلزله ۷.۲ ریشتری در سلیمانیه عراق هیچ خطری برای زائران ایرانی که پس از اربعین در این شهر مانده اند نداشته است.

وضعیت آب و برق

میثم جعفرزاده، مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو گفت: زلزله باعث قطع برق در برخی شهرستان ها و روستاهای کرمانشاه شده ولی وضعیت آب و برق در ایلام عادی است. شرکت های آب و برق در استان های کردستان، ایلام، کرمانشاه و استان های معین در وضعیت آماده باش هستند.

منازل غیرمستحکم در «قصر شیرین» تخریب شدند

فرماندار قصر شیرین با اشاره به وقوع زمین‌لرزه در کرمانشاه گفت: در شهر قصر شیرین منازل غیرم است حکم تخریب و ۲ نفر نیز فوت شدند.

فرامرز اکبری با اشاره به وقوع زلزله در منطقه «ازگله» استان کرمانشاه گفت: این زلزله خساراتی را وارد کرده و منازلی که استحکام نداشته اند تخریب شده اند.

وی یادآور شد: باتوجه به اینکه در حال حاضر برق قطع است، نمی توان بررسی دقیق از میزان خسارات داشت.

فرماندار قصرشیرین با اشاره به اینکه تعدادی مجروح شده اند و یک تا دو نیز فوت شده اند، افزود: باتوجه به اینکه شیشه منازل شکسته شده و افراد زخم برداشته اند و در حال حاضر مشغول خدمات رسانی به این افراد هستیم.

 

 

 

۲ نفر در قصرشیرین زیر آوار ناشی  از زلزله فوت کردند

 فرماندار قصر شیرین از فوت دو نفر در قصر شیرین خبر داد و گفت: این دو نفر زیر آوار زلزله مانده اند.

فرامرز اکبری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در شهرستان مرزی قصرشیرین به علت شدت زلزله دو نفر فوت شده اند.

وی بیان کرد: تعداد زخمی های شهر زیاد است اما آمار دقیقی از آنها در دست نیست.

اکبری عنوان کرد: شدت خرابی ها در قصر شیرین زیاد است اما به دلیل قطعی برق، برآورد دقیقی از خسارتها نداریم.

 

زمین لرزه اصلی تمام شده است/ پس لرزه ها ادامه دارد

رئیس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله گفت: زمین لرزه اصلی تمام شده است و احتمالا پس لرزه ها ادامه داشته باشد.

دکتر محمد مختاری در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص زلزله ای که رخ داده با بیان اینکه محل وقوع زلزله کرمانشاه بوده است، گفت: این زلزله ۵کیلومتری ازگله، ۲۵ میلومتری تازه آباد، ۳۷ کیلومتری باینگان رخ داده است.

مختاری خاطر نشان کرد: این زلزله ۲۱۰ کیلومتر از بغداد، ۱۰۰ کیلومتر از سلیمانیه، ۳۲ کیلومتر از سرپل ذهاب فاصله داشته است.

وی با بیان اینکه نزدیک ترین استانهای زلزله سنندج و کرمانشاه هستند، خاطر نشان کرد: لرزه اصلی به اصفهان، رشت، تهران رسیده است.

رئیس مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه زمین لرزه اصلی تمام شده است و احتمالا پس لرزه ها ادامه داشته باشد، گفت: پس لرزه ها حوالی محل وقوع یعنی کرمانشاه رخ خواهد داد که باید اهالی این استان به جای امن بروند و نکات ایمنی هنگام وقوع زلزله را رعایت کنند.

به گفته مختاری، در حال حاضر نیز پس لرزه هایی در کرمانشاه رخ می دهد که عمق آن کم است؛ زلزله های عمق کم خطرناک است.

وی تاکید کرد: باید توجه داشت که نمی توان زلزله را پیش بینی کرد ولی به احتمال زیاد لرزه اصلی اتفاق افتاده است.

تعدادی مجروح در «قصرشیرین» زیرآوار هستند

رئیس سازمان مدیریت بحران با اشاره به وقوع زلزله در کرمانشاه گفت: تاکنون اعلام‌شده در قصر شیرین تعدادی مجروح زیر آوار هستند.

اسماعیل نجار در سخنانی با اشاره به اینکه الان شورای مدیریت بحران کرمانشاه تشکیل جلسه داده است، اظهار داشت: بزرگترین زلزله رخ داده در ساعات پیش، ۷.۳ ریشتر در منطقه ازگله کرمانشاه بوده است و دوستانی که از منطقه گزارش می دهند، اعلام کرده اند که تاکنون در قصر شیرین تعدادی مجروح زیر آوار داریم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر منطقه و شرایط را مورد بررسی قرار می دهیم، لذا مردم آرامش خود را حفظ کنند، تصریح کرد: ابعاد زلزله در جاهای مختلف مثل همدان و خوزستان نیز احساس شده است.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور خاطرنشان کرد: مردم آرامش خود را حفظ کنند و اخبار رسمی را از کانال های رسمی دریافت کنند.

نجار یادآور شد: زلزله در تهران خیلی ضعیف احساس شده و مردم آرامش خود را حفظ کنند.

تیم های پیش رو هلال احمر عازم کرمانشاه شدند/تلفات جانی گزارش نشد

رئیس سازمان امداد و نجات با اشاره به اعزام تیم های پیش رو جمعیت هلال احمر به کرمانشاه گفت: هنوز تلفات جانی از زلزله ها گزارش نشده است.

مرتضی سلیمی با اشاره به وقوع زلزله ۷.۲ ریشتری در حلبچه، اظهار داشت: تیم های پیش رو جمعیت هلال احمر به کرمانشاه و شهرهای قصرشیرین اعزام شدند.

وی با بیان اینکه گزارش اولیه حاکی از این است که برق های کلیه روستاهای اطراف قصرشیرین و کرمانشاه قطع شده است، تصریح کرد: سیستم های مخابراتی دچار مشکل شده و برخی روستاها دچار خسارت شده اند.

رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر یادآور شد: تا الان تلفاتی اعلام نکرده اند اما خساراتی در ۸ روستا اعلام شده است.

مطابق اطلاعات مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک زلزله ۷.۳ ریشتری در کرمانشاه ثبت شده است.

تیم های پیش رو هلال احمر عازم کرمانشاه شدند/تلفات جانی گزارش نشد

رئیس سازمان امداد و نجات با اشاره به اعزام تیم های پیش رو جمعیت هلال احمر به کرمانشاه گفت: هنوز تلفات جانی از زلزله ها گزارش نشده است.

مرتضی سلیمی با اشاره به وقوع زلزله ۷.۲ ریشتری در حلبچه، اظهار داشت: تیم های پیش رو جمعیت هلال احمر به کرمانشاه و شهرهای قصرشیرین اعزام شدند.

وی با بیان اینکه گزارش اولیه حاکی از این است که برق های کلیه روستاهای اطراف قصرشیرین و کرمانشاه قطع شده است، تصریح کرد: سیستم های مخابراتی دچار مشکل شده و برخی روستاها دچار خسارت شده اند.

رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر یادآور شد: تا الان تلفاتی اعلام نکرده اند اما خساراتی در ۸ روستا اعلام شده است.


مناطقی که زمین لرزه در آنها حس شد

استان هایی که تکان خوردند

تهران

دقایقی پیش برخی مناطق استان تهران دچار لرزش خفیف شد. بر اساس اطلاعات خبرنگاران ما در استان تهران، تاکنون این زلزله در برخی مناطق تهران، رباط کریم، پردیس، پیشوا و ورامین احساس شده است.

گزارش ها از دیگر مناطق استان تهران نیز از لرزش خفیف حکایت دارد.

کردستان

 ساعت ۲۱:۵۰ دقیقه امشب یکشنبه ۲۱ آبان ماه زلزله ای سنندج را لرزاند و شدت این زمین لرزه به حدی بود که مردم با سرعت تمام از منازل خود خارج شدند.

هر چند که تا این لحظه در خصوص محل اصلی وقوع این زلزله در کردستان خبری منتشر نشده است، ولی در حال حاضر شمار زیادی از مردم سنندج از منازل خود خارج شده و در کوچه و معابر عمومی حضور دارند.

تا لحظه انتشار خبر، مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران خبری در خصوص محل اصلی وقوع این زمین لرزه را اعلام نکرده است.

در حال حاضر شبکه تلفن همراه در سنندج در دسترس نیست و شبکه مشغول است. تا این لحظه گزارشی در خصوص خسارت های احتمالی از روستاهای نزدیک به محل وقوع زلزله در شهرهای استان کردستان منتشر نشده است.

تبریز

زلزله ای دقایقی پیش تبریز را هم لرزاند. این زمین لرزه در شهرهای مختلف استان آذربایجان. شرقی احساس شده است.

هنوز اطلاعات دقیقی از این زمین لرزه در دسترس نیست.

کرمانشاه

زلزله با شدت زیادی کرمانشاه را هم تکان داد.

این در حالیست که امشب زمین لرزه ای با قدرت ۴.۵ در مقیاس ریشتر ساعت ۲۱:۵:۳۵.۷ امشب بخش ازگله در ثلاث باباجانی از توابع استان کرمانشاه را لرزانده بود.  این زمین لرزه در عمق هشت کیلومتری زمین به وقوع پیوست.

همچنین در ساعت ۲۱:۱۹:۱۷.۹ امشب زمین لرزه دیگری با قدرت ۲.۳ ریشتر ازگله را لرزاند.

این زلزله نیز در عمق هفت کیلومتری زمین به وقوع پیوست.

لرستان

 زلزله ای نسبتا شدید خرم آباد مرکز استان لرستان را تکان داد. این زمین لرزه در مناطق مختلف استان لرستان احساس شد و مردم را به خیابان کشاند.

همدان

زلزله ای شدید همدان را لحظاتی قبل تکان داد. شدت زمین لرزه به قدری بود که مردم به خیابان آمدند.

شیراز

دقایقی پیش یک زمین لرزه شیراز را به لرزه درآورد. این زلزله یکشنبه شب رخ داد در اکثر نقاط شهر شیراز احساس شد.

ایلام

 زلزله در ایلام به حدی شدید بود که مردم در شهر ایلام خانه های خود را ترک کردند. برق برخی از مناطق ایلام  هم اکنون قطع شده است.

اصفهان

مشاهدات و اطلاعات خبرنگار ما از سطح شهر اصفهان و چندین خیابان حاکی از وقوع زلزله خفیف در این شهر دارد. زلزله در خیابان های کاوه، منظقه بهارستان، خانه اصفهان و نیز شهر شاهین شهر احساس شده است.

همچنین خبرها حاکی از وقوع زلزله در شهرستان آران و بیدگل این استان دارد که هنوز از میزان تلفات انسانی و مالی آن خبری منتشر نشده است.

زنجان

زمین لرزه ای نسبتا شدید دقایقی قبل مناطق مختلف استان زنجان را لرزاند و باعث شد مردم منازل خود را ترک کنند.

مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان با اعلام این که هنوز شدت این زمین زلزله و کانون آن مشخص نیست، گفت: به محض اطلاع دقیق از ابعاد این زلزله، به شهروندان اطلاع رسانی خواهد شد.

صفی الله کرامتی در گفتگو با مهر، افزود: شهروندان خونسردی خود را حفظ  کنند.

قزوین

مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین گفت: زلزله در استان قزوین هیچگونه خسارتی نداشته است.

حدود ساعت ۲۲.۱۲  دقیقه زمین لرزه ای به قدرت ۷.۳  ریشتر در مرز ایران و عراق در کرمانشاه رخ داد که ادامه آن در استان قزوین هم احساس شد.

ایرج زاهد پور مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین اظهارداشت: زمین لرره در مناطق مختلف استان و شهرستانهای بویین زهرا تاکستان و البرز هم ثبت شده اما خوشبختانه هیچگونه خسارتی در بر نداشته است.

مرکزی

دقایقی پیش زمین لرزه ای شهر اراک و تعدادی از دیگر شهرهای استان مرکزی را لرزاند. ، این زمین لرزه حدود ساعت ۲۲ روز یکشنبه در اراک و تعدادی از دیگر شهرهای استان مرکزی احساس شد.

براساس این گزارش، هنوز اطلاعات دقیقی از شدت این زمین لرزه در دست نیست و اطلاعات تکمیلی متعاقبا اعلام خواهد شد.

اردبیل

زلزله ۷.۳ ریشتری به مرکزیت در مرز غربی کشور، استان اردبیل را لرزاند و شدت این زمین لرزه موجب ترس و وحشت مردم شد.

خوزستان

مدیر روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز از آماده باش کلیه ایستگاه های آتش نشانی به منظور مقابله با هرگونه حادثه احتمالی خبر داد.

مقصود حق شناس اظهار کرد: با توجه به وقوع لرزش هایی در اهواز حسب دستور مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کلانشهر اهواز به منظور آمادگی در مواجه با حوادث احتمالی کلیه ایستگاه های عملیاتی سازمان آتش نشانی در حالت آماده باش کامل قرار گرفتند.

وی در ارتباط با وقوع حادثه در مناطق منبع آب و کوی رمضان گفت: بحمدالله تا این لحظه خبری از رخداد حادثه در این مناطق گزارش نشده است.

مدیر روابط عمومی آتش نشانی اهواز در پایان به مردم توصیه کرد: در صورت بروز هرگونه حادثه احتمالی مراتب را هرچه سریعتر با سامانه ارتباطی ۱۲۵ سازمان آتش نشانی درمیان گذاشته و راه را برای ورود مأموران این سازمان باز نگه دارند.

 

منبع: صراط

منبع: شریان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shariyan.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شریان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۸۵۴۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی در نتیجه بررسی یک مطالعه و پژوهش جامع درباره اثرات محیطی و ناپایداری‌های زمین در دشت تبریز گفت: آژیر خطر را از این منطقه دریافت کرده‌ایم. متاسفانه بیشتر سازه‌های میراثی و خانه‌های تاریخی تبریز در پهنه‌هایی با ناپایداری زمین قرار دارند و یا در قسمت‌های لرزه‌خیز شهر قرار گرفته‌اند و در تهدید هستند.

پویا صادقی فرشباف ـ عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی و زمین‌شناس با گرایش تکتونیک لرزه‌زمین‌ساخت و پسادکترای میراث زمین‌شناسی ـ که «اثرات محیطی ـ ساختاری ناپایداری‌های زمین در دشت تبریز» را به مناسبت سال آذربایجان شرقی ۱۴۰۳ بررسی و مطالعه کرده و نتیجه آن را در سال ۲۰۲۴ که از سوی ایکوموس (شورای جهانی بناها و محوطه های تاریخی) سال «بحران‌ها و منازعات از دریچه منشور ونیز» نام گرفته، ارائه کرده است، درباره نتیجه این بررسی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در دهه اخیر بحث بلایای طبیعی پررنگ‌تر شده است و قشرهای مختلفی از مردم با سوانح طبیعی روبرو هستند.

یک علت آن، بزرگ شدن شهرهاست. قبلاً یک بحران و یا فرونشست اتفاق می‌افتاد، چون در حاشیه شهرها و خارج از مرزهای سکونتگاهی بود توسط جمعیت شهرها حس نمی‌شد و به چالش کشیده نمی‌شد و صرفاً در حد مطالعات علمی باقی می‌ماند و خیلی هم رویکرد رسانه‌ای پیدا نمی‌کرد، اما در چند سال گذشته بسیاری از کلان شهرها با این مسأله مواجه شده‌اند، چون حاشیه شهرها، بزرگ شده است و معمولاً هم گسترش شهرها و یا شهرسازی‌ها به سمت مناطقی بوده است که متاسفانه از نظر پایداری و اثرات محیطی ساختاری زمین، موقعیت مناسبی نداشتند و به عبارتی بهتر، ناپایدر بوده‌اند و صرفاً در گسترش شهرسازی‌ها بحث‌های اقلیمی و خوش آب و هوا بودن مطرح بوده است.

او معتقد است: امروزه سوانح طبیعی و ناپایداری ساختاری زمین خیلی سریع احساس می‌شود، چون هم مردم با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند و هم بسیاری از مجتمع‌ها و مراکز تجاری در آن مناطق قرار دارند.

صادقی فرشباف در ادامه گفت: سال گذشته در رویداد ایکوموس (شورای جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی) مسئله بلاهای طبیعی را بهانه قرار دادیم و به خود این بحران پرداختیم.

 در مناطقی مانند استان مازندران، که خیلی‌ها حتی فکر نمی‌کنند ممکن است با پدیده فرونشست مواجه باشد ما نشان دادیم که اتفاقا در مقیاس‌های گسترده‌ای بسیاری از بافت‌های شهری مازندران را دچار مشکل کرده است و در استان اصفهان نشان داده شد که وضعیت به حد بحران رسیده است.

 امسال به مناسبت سال آذربایجان شرقی تمرکز روی این استان بود تا بررسی کنیم در مناطقی که سازه‌های میراثی و خانه‌های تاریخی قرار دارد، آیا پدیده فرونشست با آن تعریفی که در کشور و در نقاط دیگر تجربه شده است، مشاهده می‌شود. آیا ناپایداری‌هایی که در بعضی از نقاط شهر تبریز گزارش شده همان پدیده فرونشست است؟

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی یادآور شد: فرونشست را در ایران بیشتر پدیده‌ای بر اثر اُفت آب‌های زیرزمینی می‌شناسیم، که با برداشت آب زیرزمینی بیش از حد مجاز و بر اثر خالی شدن سفره‌های زیرزمینی و برهم خوردگی معادلات فشار منفذی اتفاق می‌افتد، هرچند پدیده فرونشست مقداری از تعریفی که ما داریم، گسترده‌تر است و بیشتر، حرکاتی که از نظر بُردار حرکت قائم بر بُردارهای افقی غالب باشد را فرونشست می‌دانیم، حال این فرونشست می‌تواند بر اثر افت آب‌های زیرزمینی اتفاق افتد یا بر اثر پیامدهای حرکات پس از زمین لرزه (پس‌لرزه‌ها) رخ دهد و هیچ ارتباطی هم با بحث افت آب‌های زیرزمینی نداشته باشد.

صادقی ادامه داد: ما روی آذربایجان شرقی متمرکز شدیم، چون منطقه‌ای شدیداً تکتونیکی است، مثل شمال تهران، که دو هر محدوده‌ای پرخطر به لحاظ لرزه‌ای حتی در رنکینگ جهانی هستند و مناطق بسیار لرزه‌خیز شناخته می‌شوند و وجه مشترک دیگرشان این است که بخش اعظمی از سازه‌های میراثی آنها هم در پهنه‌های گسلی قرار دارند.

این زمین‌شناس افزود: مطالعات ما در استان آذربایجان شرقی نشان می‌دهد ۹۰ درصد ناپایداری‌هایی که امروز در سطح دشت تبریز مشاهده می‌کنیم، برگرفته از حرکات تکتونیکی است. البته، در بعضی نقاط این دشت هم، شواهد خطر اُفت آب‌های زیرزمینی دیده شده است، اما فرونشست با آن تعریفی که در مناطق دیگر ایران شاهد هستیم در اینجا مشاهده نمی‌شود اما مثال‌هایی وجود دارد که برای ما یک زنگ خطر به حساب می‌آید.

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی با طرح این پرسش که اگر شواهد فرونشست را به آن معنی مصطلح در دشت تبریز مشاهده نمی‌کنیم پس چه رخداد و پدیده‌ای بحران‌آمیز شده است؟ توضیح داد: دقیقاً چالش ما همین مسئله بود، چون فرونشست را در این منطقه به آن تعریف که باید، نداریم.

شهر تبریز گوشه شمال خاوری (شرق) دشت تبریز را تشکیل می‌دهد، این دشت پهنه‌ای است که شهرستان‌های دیگری را تا حوزه دریاچه ارومیه در برمی‌گیرد، مثلثی که در آن شهر تبریز هم واقع شده است و در سال‌های اخیر ناپایداری‌های زمین را در آنجا مشاهده کردیم که در بعضی شهرستان‌ها، فرونشست‌ها عامل آن بوده است. راغب شدیم که بررسی کنیم آیا از نظر «منشور ژنو» و خاستگاه، با فرونشست‌های شهرهای دیگر مشابهت دارد؟

او اضافه کرد: سال ۱۳۹۸ در محله‌های مختلف تبریز از جمله «بارون آواک» (این محله پس از دورهٔ ناصرالدین‌شاه به سکونتگاه اصلی مردم ارمنی تبریز تبدیل شد)، در پی یک عملیات عمرانی، نشستی فراتر از پیش‌بینی‌های برداشت‌های عمرانی اتفاق افتاد. در واقع حدس می‌زدند اگر در این منطقه گودبرداری کنند مقداری از خاک فرو خواهد ریخت، ولی این اتفاق در مقیاس خیلی گسترده و با حرکات عمرانی رخ داد و بخشی از یک محله قدیمی شهر تبریز را درگیر کرد.

 بعد از این اتفاق، نمودهایی از سازه­ باستانی که به نظر مربوط به تبریز قدیم یا حتی تبریز پیش از زلزله‌های تاریخی بود، از نیمرخ این نشست مشاهده شد.

خانه امیرنظام گروسی یا موزه قاجار در شهر تبریز از حمله بناهایی که وضعیت آن در تهدید گزارش شده است

صادقی فرشباف افزود:به نظر می‌رسد چنین پدیده‌هایی، هرچند مستقیما بر اثر اُفت آب‌های زیرزمینی نباشند، اما مرتبط با آستانه بحرانی فعالیت پدیده فرونشست باشند که مطالعات آکادمیک گسترده ای را می‌طلبد.

هرچند همانند دیگر نقاط ایران که افزایش در برداشت آب‌های زیرزمینی داشته‌ایم، در تبریز نیز افزون بر شرایط اقلیمی که باعث شده است حد سطح آب‌های زیرزمینی افت کند، برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی صورت گرفته است و به نظر می‌رسد مقایس این برداشت در حدی بوده است که از دیدگاه فشار منفذی و هیدروژئولوژیکی، در مناطقی با آستانه وقوع فرونشست روبرو باشیم.

او گفت: از اتفاق رخ داده به این نتیجه اولیه رسیدیم که در برخی نقاط دشت تبریز پدیده فرونشست به صورت طبیعی اتفاق نیفتاده است، یعنی افت به حدی نبوده که فرونشست به صورت مستقیم اتفاق افتد، ولی بعضی جاها به آستانه ناپایداری در اثر تغییرات فشار منفذی رسیده‌ایم که می‌تواند با یکسری حرکات کوچک مثل عملیات عمرانی تحریک شود تا نشست زمین اتفاق افتد. 

این زمین‌شناس اظهار کرد: ما این آژیر خطر را دریافت کرده‌ایم، هرچند دشت تبریز هنوز به پدیده اصلی فرونشست نرسیده است، ولی می‌توان با سیاست‌ها و مدیریت پیشگیرانه، این بحران را مدیریت کنیم.

زمانی که فرونشست اتفاق نیفتاده است می‌توانیم برداشت آب‌های زیرزمینی را مدیریت کنیم و سیاست‌های بهینه آبخیزداری را اعمال کنیم. می‌توانیم این سیاست‌ها را به ترتیبی اتخاذ کنیم که مثل دشت قزوین نشود که امروز با فروچاله‌های بزرگ روبرو است و یا شهریار و تهران که با پدیده فرونشست مواجهند.

صادقی فرشباف با طرح این مسئله که زمین‌لرزه در دشت تبریز، سازه‌های میراثی را به چه شکل تهدید می‌کند؟ گفت: متاسفانه بیشتر سازه‌های میراثی و خانه‌های تاریخی تبریز در پهنه‌هایی با پایداری پایین زمین قرار دارند و یا در قسمت‌های لرزه‌خیز شهر قرار گرفته‌اند.

او افزود: ممکن است این سوال ایجاد شود که این سازه‌های تاریخی چگونه در سال‌های متوالی و تا امروز دوام آورده‌اند. پاسخ این است که خیلی از آنها تا امروز آسیب دیده‌اند و بسیاری از آنها سازه‌هایی هستند که در زمانی که ایجاد شده‌اند یکسری ملاحظات عمرانی را که خیلی جلوتر از تکنولوژی آن زمان بود، رعایت کردند.

زمانی که خانه‌های تاریخی را می‌ساختند می‌دانستند که تبریز بارها زلزله آمده و قطر دیوارها و عمق سازه را به گونه‌ای انتخاب می‌کردند که کمترین آسیب را ببیند، ولی چالشی که امروز با آن مواجهیم  تنها بحث رخداد طبیعی زمین‌لرزه نیست، بلکه  کنار خانه‌های تاریخی، فعالیت‌های گسترده عمرانی درحال وقوع است که این فعالیت‌های عمرانی مثل محله «بارون آواک» در دیگر بخش‌های تبریز هم اتفاق می‌افتد.

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی اضافه کرد: این ساخت‌وسازها و حفاری‌ها امواجی را تولید می‌کنند که سطح رویی خاک را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. امواجی که مستقیماً وارد پی ساختمان می‌شوند و آنها را سست می‌کنند و بسیاری از افتادگی‌هایی که در سقف و ستون‌های آن سازه‌ها ملاحظه می‌کنیم، به دلیل فعالیت‌هایی است که در حریم این سازه‌ها و در نزدیکی آنها انجام می‌شود، که این باعث می‌شود سازه‌های تاریخی در طول زمان بر اثر رخدادهای زمین‌لرزه و ناپایداری بر اثر فعالیت‌های عمرانی، تشدید شوند و ریزش‌های دوچندان را شاهد باشیم، یعنی ساختمانی که قرار بود تا ۵۰ سال دیگر آسیبی نبیند و آسیب‌ها نهایتا در حد ترک و شکستگی ها باشد، تخریب آن چند دهه جلوتر رخ دهد.

صادقی فرشباف در پاسخ به این پرسش که با توجه به مطالعات و بررسی انجام شده، مشخصا کدام آثار تاریخی در تبریز در آستانه تهدید قرار دارند؟ اظهار کرد: سال ۱۴۰۲ مطالعاتی روی خانه تاریخی «علی مسیو» توسط غلامی و همکاران (۱۴۰۲) انجام شده است که نشان می‌دهد ایمنی لرزه‌ای مطابق دستورالعمل‌های DPCM ایتالیا را در دو سطح یک (رویکرد دستی مبتنی بر نیرو) و سه (عددی) ارزیابی می‌کند و نشان می‌دهد این بنای آجری در منطقه ۳ در حالت حد نهایی ایمن نیست، اما در حالت حد آسیب‌پذیری ایمنی مناسبی را نشان می‌دهد.

بنابراین اگر در نزدیکی همین خانه، ساخت‌وسازهایی را داشته باشیم که ملاحظات یاد شده رعایت نشود، می‌تواند این خانه را به سمت ناپایداری ببرد.

خانه علی مسیو، که مطالعات نشان می‌دهد در حالت حد نهایی ایمن نیست

او اضافه کرد: مطالعات و گمانه‌های حفاری خطوط مترو تبریز نشان می‌دهد یکی از این خطوط در راستای حفاری از بافت مرکزی تبریز عبور می‌کند؛ جایی که بیشترین آثار تاریخی تبریز در آن واقع شده و نزدیک به بازار جهانی تبریز است.

مقایسه آزمایش‌ها بر اثرات این حفاری‌ها و گمانه‌های اکتشافی در امتداد خط مترو، در سازه‌های فولادی، بتن و معمولی (سازه‌های میراثی و تاریخی در این دسته قرار دارند) نشان می‌دهد که سازه‌های بتنی و فولادی به خوبی می‌توانند امواج انتشار یافته از حفاری‌ها را تحمل کنند و آنها را به بخش‌های زیرزمینی و یا طبقات بالا انتقال دهند، ولی در سازه‌های معمولی که سازه های میراثی در این گروه جای دارند، این امواج مستقیماً می توانند سطح همکف و پایه دیوارهای خاکی را مورد هدف قرار ‌دهند که باعث آسیب‌پذیری سازه‌ها می‌شود که هر چند ممکن است اثرات آن در لحظه دیده نشود، اما در نهایت بعد از چند سال فرو بریزد.

این زمین‌شناس ادامه داد: بحث دیگر مقاوم‌سازی است. خانه‌های تاریخی را در پهنه دشت تبریز و در شهر تبریز داریم، مثل خانه‌های «امیرکبیر»، «امیر نظام گروسی» (موزه قاجار)، ساختمان شهرداری و همچنین خانه‌های «بهنام»، «گنجه‌ای‌زاده» و «حریری» و خانه‌های دیگری از این طیف که در پهنه‌های لرزه‌خیز تبریز قرار دارند.

 طبیعتاً نمی‌توان این سازه‌ها را که بسیاری از سازه‌های تاریخی آن در مناطق ناپایدار قرار دارند، جابجا کرد ولی با بهره‌مندی از تیم های متخصص در علوم زمین، عمران و معماری می توان همانند ایتالیا این سازه‌­ها را مدیریت و مقاوم‌سازی ساختمان‌ها را به نحو مطلوب اعمال کرد.

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی افزود: این خانه‌ها مثل بدن، که هر سال چکاپ می‌شود باید بررسی شوند و ناپایداری‌های آنها چک و گزارش شوند. در این صورت می‌توان به داده‌ها و اطلاعاتی برسیم که با مطالعات حوزه آکادمیک مقایسه کرد و دید چه ارتباطی می توان برقرار کرد تا نسخه اولیه در پایداری را داشته باشیم و بر آن اساس به مقاوم‌سازی بپردازیم.

او درباره دیگر سازه‌های در خطر این منطقه، گفت: براساس شواهد زمین ساختی در خاستگاه سازه مسجد «عون بن علی» در کوه عینالی، ترک خودردگی‌ها در حتی ستون‌های این سازه به خاطر ناپایداری‌های زمین در ارتباط با حرکات امتداد لغزِ گسل شمال تبریز است.

این بنا بسیار مورد علاقه دانشجویان و علاقمندان به سازه‌های سنگی واقع در ارتفاعات است و از سویی در گذر زمان، هسته شکل گیری تفرجگاه مردم از پناهگاه کوهنوردان گرفته تا مرکز هدف کوهپیمایی‌های خانوادگی شده است که لازم است پایداری آن مدیریت شود و البته باید مطمئن شد تا مرمت‌ها در جهت درست و منطبق با ناپایداری‌های زمین پیش می‌رود یا خیر که همان بحث هماهنگی مرمت با رشته‌های علوم زمین و به خصوص تکتونیک جنبا و ژئوتکنیک است.

سازه مسجد عون بن علی که وضعیت آن در تهدید گزارش شده است

این زمین‌شناس در ادامه با تاکید بر الزام تسلط بر علوم مهندسی و مرمت برای حفظ بناهای تاریخی که در مناطق ناپایدار قرار گرفته‌اند، گفت: یکی از نقاط ضعف ما این است، که مرمت‌ها و فعالیت‌هایی از این دست همگام با مطالعات مهندسی انجام نمی‌شود، اگر این چنین باشد خیلی هوشمندانه و با داده‌های مهندسی می‌توانیم سمت‌وسوی مرمت‌ها را بهینه کنیم و مشخص کنیم از چه مواد اولیه‌ای و در کدام راستا می‌توانیم برای بحث پایداری و مرمت‌ استفاده کنیم.

عضو هیأت علمی گروه میراث طبیعی پژوهشگاه میراث فرهنگی با بیان اینکه در کشور از نظر قوانین و آیین‌نامه ساخت‌وساز در مناطق زمین‌لرزه‌ای خوشبختانه کمبودی وجود ندارد و تقریباً مواد قانونی در تمام زمینه‌ها موجود است، تاکید کرد: لازم است مدیریت در اجرا بیشتر شود و فعالیت‌ها خارج از حوزه نظام مهندسی و نظرات متخصصان سازه و علوم زمین صورت نگیرد.

این پژوهشگر اضافه کرد: حلقه گمشده مد نظر ما همکاری بین افرادی است که در این حوزه کار می‌کنند، از جمله مرمتگران و تاریخ‌شناسان حتماً به استعلام مطالعات مهندسی لینک شوند و از ابتدا هماهنگ باشند و بعد اقدامات بعدی را انجام دهند.

صادقی فرشباف گفت: در تمام کشورهایی که با این چالش درگیر هستند، مثل ژاپن که شدیداً بحران زمین‌لرزه دارد و یا ایتالیا، مطالعات را پایه و معیار قرار می‌دهند و آن را در طرح‌های پژوهشی، شخصی‌سازی و بومی‌سازی می‌کنند که نتیجه علمی و اجرایی به دست می‌آید که به صورت کاربردی می‌توانند کار مرمت شهرسازی و مقاوم‌سازی را انجام دهند.

ما هم از چند سال پیش این رویه را آغاز کرده‌ایم، مطالعاتی که با همکارانم در سال ۲۰۱۹ روی گسل تبریز و براساس تکتونیک و حرکات زمین انجام داده‌ایم، نشان می‌دهد چه نقاطی کاندیدهای ناپایداری زمین هستند.

این داده ها، منجر به ایجاد نقشه معیار می شود و پهنه‌های که در آنها، مناطق شهری جانمایی شوند می‌تواند ایده را بدهد که دقیقاً کدام مراکز تاریخی در معرض ریسک و بحران قرار دارند و از همین الان می‌توانیم چاره مدیریتی و راهبردی درنظر بگیریم.

این پژوهشگر میراث زمین‌شناسی بیان کرد: هدف ما این است که این مطالعات را براساس پارامترهای جدید و در مقیاس‌های دقیق‌تر مشخص کنیم، مسلما زلزله چیزی نیست که ثابت باشد و باید هر لحظه مانیتورینگ شود. داده‌های ما نیز در محدوده دشت تبریز و مناطق اطراف آن تکمیل‌تر می‌شود و لذا با دید بهتری نسبت به ناپایداری‌ها خواهیم رسید.

بر این اساس، تاکید می‌شود به مقالات معتبری که در ژورنال‌های معتبر چاپ می‌شوند و مطالعات و خروجی‌های حاصل از چندین سال زحمت پژوهشگران استناد کنیم. مطالعات علمی در این مقیاس در پروژه‌های کاربردی و کوتاه مدت سازمانی انجام نمی‌شود و معمولاً حوزه آکادمیک است که آنقدر با علاقه به این موضوعات می‌پردازد، اما مهم این است که مطالعات را دریافت کنیم و در صنعت و دیگر بخش‌ها، کاربردی کنیم و از آن، ایده بگیریم و هرجا لازم شد این مطالعات را به‌روزرسانی کنیم.

مهم داشتن ایده است، خیلی وقتها کوچکترین دید را از این مطالعات نمی‌گیریم، مثلا در مطالعات شمال تهران نشان داده شده است که کدام قسمت‌ها لرزه‌خیز هستند، اما در توسعه شهری تهران به این مقالات استناد و توجه نشده است. باید به این گپ و فاصله‌ای که وجود دارد توجه شود تا بخش زیادی از این چالش‌ها مدیریت شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • زلزله احمد سرگوراب خسارتی نداشته است
  • حادثه رانندگی در اراک یک کشته و ۲ مجروح برجای گذاشت
  • حادثه رانندگی در اراک یک کشته و دو مجروح برجای گذاشت
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • کشته شدن یک اسیر دیگر صهیونیست در غزه+فیلم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده